Ubuntu dns adresi otomatik degisiyor sorunu

Her restart ile yaptığınız dns ayarları ubuntu üzerinde otomatik değişiyorsa yapmanız gereken işlem çok basit. Resimli olarak anlattım aşağıdan takip ederek bu sorundan kurtulun.

Şimdi buradaki yazımda yaptığım şekilde Dns adreslerini değiştirdiyseniz bu sorunla karşılaşacaksınız. Resetden sonra Dns ayarlarınız otomatik olarak değişecek yada belli bir süre sonra. Dhcp (Dynamic Host Configuration Protocol) otomatik olarak ayarlandığı için Dns sunucu ayarlarını otomatik olarak yapılandırıyor.

Aslında yazımdaki şekilde Dns ayarlarınızı değiştirdiğinizde siz /etc/resolv.conf dosyasını editlemiş oluyorsunuz. Dediğim şekilde ayarlarınızı değiştirdiğinizde bunu cat /etc/resolv.conf komutu ile görebilirsiniz.

Gelelim manuel olarak Ubuntu 8.10 üzerinde Dns adreslerimizi değiştirmeye ve bu değişiklikten sonra /etc/resolv.conf dosyasının birdaha değişmemesine.

İlk olarak

sudo gedit /etc/resolv.conf


resimdeki gibi dns adreslerinizi girin. # işareti o satırın yorumlanmayacağı anlamına gelir.


Benim yazdığım Dns server adresleri OpenDns in adresleridir.

nameserver 208.67.222.222
nameserver 208.67.220.220

Sonrasında ise

sudo chattr +i resolv.conf

komutu ile resolv.conf dosyamızın özelliklerini değiştiriyoruz. Ve +i parametresi ile bu dosyanın silinemeyeceğini, içeriğinin ve isminin değiştirilemeyeceğini v.s. belirtiyoruz. Chattr komutu ile tüm bilgilere bu adresden ulaşabilirsiniz. Aşağıdaki resimden ise ugulanan komutlar ve sonuçlarını tam olarak görebilirsiniz.

Not: Bu işlemlerin aktif olması için bağlantınızı koparıp tekrar bağlanın.

3 Yorum:

  1. çok sağolun bende de bu sorun vardı. ubuntu ile dns adresim sürekli otomatik olarak değişiyordu. sizin sayenizde kalıcı dns ayarlarına ulaştım. diğer ipuçlarıda çok işime yaradı.

    4/06/2009  


  2. Adsız

    çok tesekkurler

    2/09/2010  


  3. Adsız

    teşekkür edrim :)

    3/15/2010  


Yorumunuzu belirtebilirsiniz