Drupal kurulumu ubuntu linux üzerinde

Ubuntu Linux üzerinde Drupal kurulumu nasıl yapılır ondan bahsedicem. Drupal açık kaynak kodlu (open source) bir içerik yönetim sistemidir (content management system). Ve ücretsiz olarak bizlere sunulmaktadır. Ubuntu üzerindeki localhost'unuzda, gerekli adımları izlerseniz Drupal'ı kolaylıkla kuracağınızdan eminim.




Kuruluma başlamadan evvel buradan Drupal'ı indirin. Arşivi açın ve apache tarafından okunan dizininize atın. Bende bu dizinin ismi htdocs ve Drupal kurulumuna başlayacağım dizini /htdocs/drupal olarak tayin ettim. Daha sonra ise Phpmyadmin ile Drupal adında bir database oluşturun.

İlk olarak http://localhost/drupal adresine gidelim ve bir bakalım eğer otomatik bir kurulum varsa ordan devam edelim.



Evet otomatik kurulum mevcut drupalda. Install Drupal linki ile devam edelim. Evet ilk hatamızı aldık (:



Yapmamız gereken /sites/default/default.settings.php isimli dosyayı /sites/default/settings.php olarak kaydetmek. Ayrıca settings.php dosyamıza kurulumun devam edebilmesi için yazma iznide vermek zorundayız. chmod 777 settings.php ile settings.php dosyamıza yazma hakkı verelim.

Şimdi tekrar http://localhost/drupal adresine gidelim ve yaptığımız değişiklikler işe yaramışmı inceleyelim.



Evet gördüğünüz gibi Database configuration kısmına geldik. Fakat burada bir uyarı ile karşılaştık. Php memory limitinizi 16 MB olarak ayarlamamızı ve sunucumuzu baştan başlatmamızı söylüyor. Bunun için Php.ini dosyamızdaki aşağıdaki satırı bulup 8M olan kısmı 16M olarak değiştiricez. İleride kurulacak olan modüller ve diğer eklentiler için 16M olması yararlı olacak.

memory_limit = 8M ; Maximum amount of memory a script may consume (8MB)

Yeni bir uçbirim açıp php.ini dosyamızı memory_limit = 16M olarak editleyelim.

sudo gedit /opt/lampp/etc/php.ini

Sonrasında serverımızı restart edip bir php dosyası oluşturalım ve içerisine phpinfo(); yazıp çalıştıralım. Eğer doğru yapılandırdıysanız memory_limit = 16M olarak görüceksiniz.




Şimdi tekrar http://localhost/drupal/ adresine gidelim. Hiçbir hata ve uyarı almadık. Bizden Database bilgilerimizi istiyor bu bölümde. Veritabanımız Mysql Server üzerinde olduğu için mysqli işaretliyoruz. Database name, Database username, Database password kısımlarını doldurup Save and continue diyerek ilerliyoruz. Advanced options bölümünde ise Database host,port ve table prefix olarak diğer seçeneklerde bulunmaktadır. Eğer başka bir sunucuya kuruyorsanız bu kısımları kendinize göre ayarlayın.



Bu bölümüde atladıktan sonra Configure site bölümünde tekrar bir uyarı ile karşılaştık. Hatırlayın settings.php isimli dosyamızı kurulum esnasında chmod 777 ile umuma açık hale getirmiştik hehe. Güvenlik için settings.php isimli dosyamızın izinlerini değiştirmemiz gerektiğini söylüyor.





İzin kısmını aşağıdaki ayarlardan sonra hallederiz (: Sitename bölümüne site ismimizi, site e-mail kısmına mail adresimizi girdikden sonra username ve password bölümlerini dolduruyoruz. Updateleri otomatik bildir checkbox'ınıda işaretleyip Save and continue diyoruz. Temiz url kısmınıda işaretli olarak (Enabled) bırakalım. Böylelikle kurulum tamamlandı. Email yollayamadım diye bir uyarı alırsanız es geçin localde test için drupal kurduk ve mail serverımız yok. Bu hatanın nedeni odur.




4 Yorum:

  1. Adsız

    Blogunuzun içeriği de tasarımı da çok hoş. Benim gibi meraklılara yardımcı olacağına inanıyorum. Kolay gelsin.

    1/13/2009  


  2. Beğendiğinize sevindim, teşekkürler.

    1/14/2009  


  3. Adsız

    linux üzerinde drupal'ın diğer sürümleride aynı biçimdemi kurulur? yoksa drupalın her versionu farklı kurulum özelliklerinemi sahiptir. ben şuan drupal 6.14 linux serverda kurucam sadece ftp şifrem var. bu chmod falan nasıl yapıcam :S

    12/01/2009  


  4. Gerek drupal gerekse diğer php scriptler mantıken hep aynı biçimde kurulurlar. O yüzden endişe etmenize gerek yoktur.

    Chmod komutuyla olduğu gibi, linux'da dizinler/dosyalar üzerinde yetki sınırlandırmasını Ftp accountunuz ile yapabilirsiniz.

    Örneğin bir ftp programı ile izinlerini değiştirmek istediğiniz klasöre sağ tıklayın ve izinler menüsünden gerekli ayarlamaları yapın.

    12/02/2009  


Yorumunuzu belirtebilirsiniz